Všechno se dá nahradit

Když jsem vyprávěla o svojí zkušenosti s makrobiotikou, hodně jsem zmiňovala, že jsem se učila různé potraviny, které běžně používáme, něčím nahradit. A uznávám, že by bylo fér, podělit se o tipy, co čím nahradit ( a to se netýká rozhodně jen makrobiotiky).  Vím, že je to spousta nových a neznámých názvů, ale stačí udělat si exkurzi do nějaké prodejny zdravé výživy nebo na první internetové stránky se dravou výživou a bude to lepší, slibuju ;-).

Jako náhražku masa se dá požít tempeh, tofu, seitan (ale ten mi moc nechutná), luštěniny (fazolový guláš, pohanková sekaná atd.). Co se týká výživových hodnot, to co pořád všichni řeší, to zmáklý nemám. Dětem maso dávám. Sama jím tak jednou týdně rybu a dobré maso tu a tam. Ale snažím se aspoň ne na noc. Nad chlaďákama v obchodech se mi promítají ta zvěrstva, která my, kultivovaní lidé, děláme zvířatům ve „výrobních halách“, tak když to jde, je fajn koupit bio maso nebo fakt přemýšlet, jestli potřebuju maso 4x za týden.

Do diskuze o vhodnosti mléčných výrobků už se vůbec pouštět nehodlám. Manžel, celoživotně dost zahleněný, je teď, když omezil, daleko míň. Na druhou stranu třeba ajurvéda (starý indický medicínský systém) používá mlíko dokonce jako lék … Já používám rýžový mlíko z Dm, ale je fajn si doma  vyrobit oříškový, makový, mandlový … A je to fakt jednoduchý. Receptů všude plno, třeba tady. Kravskej jogurt si dám, když seženu z farmy, nebráním se kozímu. Výborný „sýr“ jde udělat z kešu ( recept zde).

Vejce jde nahradit výbornou směsí Hraška z cizrny a všeho možnýho. Dá se dát do koláče i v tom obalovat. Ale smažené volské oko je čas od času taky potřeba ;-).

Místo cukru můžeme požít agávový sirup, obilné slady nebo sirupy, rozemleté rozinky, datle, jablečný koncentrát, popř. hnědý cukr.

Časem člověk zjistí, že se dá žít i bez mouky. No tak aspoň skoro :-). Chleba se dá koupit nebo upéct žitný kváskový, to je docela dobrá alternativa. Po ruce můžeme mít doma takový ty polystyrénový chlebíky. Chleba je dobrý a zdravý, když do něj přidáme uvařené obiloviny místo části mouky. Chceme-li bezlepkový, můžem sáhnout po mouce rýžové, kukuřičné, pohankové, jáhlové. Někomu prý dokonce vadí pšeničný lepek, ale ne ten, co obsahuje třeba oves…  Knedlík je výborný pohankový nebo jáhlový. Zahustit nejlíp pomletou zeleninou nebo luštěninama, dokonce na trávení prospěšné je kuzu – bílý prášek.

Jídelníček se dá hodně obohatit i solením ve formě japonských sojových omáček Shoyu a Tamari, misa (do polívky, dipů, zálivek).

*Co si mám vlastně namazat na chleba?
Kromě másla, salámu a nutely se dá vyrobit nebo koupit plno druhů luštěnovo zeleninových pomazánek, výborná domácí nutela z ořechů, datlí a ovesné smetany, kešu sýr na slano i sladko atd.

*To se nedá jíst pořád!
Právě. Proč jíst pořád pečivo? Výborná a sytá snídaně může být obilná kaše, miso polévka ( přišlo mi fakt divný snídat polívku, ale člověk si zvykne, až mu to pak i chybí, je to moc fajn začátek dne, za 30 min hotovo a ještě se u toho oblečete, dáte prát pračku, podepíšete úkoly a odepíšete na jednu sms :-), smoothie z téměř jakékoliv zeleniny a ovoce co doma najdete, domácí musli, jogurt s ovocem a spoustou semínek, oříšků a kapkou datlového nebo javorového sirupu navrch třeba, mňam …

*Nemám nápady!!
Na internetu je jich spousta. Mně pomohlo ujasnit si možnosti, co všechno se dá jíst ke snídani a nestačím to pomalu točit. Pořád se na něco z toho těším.
Svačinky nejlíp ovoce, zelenina, smoothie, juice, ořechy, na cestách miluju tyčinky od Life food.
Co se týká hlavních jídel, snažím se, když to jde, aby na talíři byly nějaké obiloviny( mysleli jste, že příloha může být jen knedlík, brambory nebo klasické těstoviny? Chááá! A co jáhly, pohanka, kus kus, bulgur, ječné kroupy, rýže tisíce druhů, amarant … ) , trochu luštěnin (omáčka z fazolí nebo červené čočky, cizrnový humus, naklíčené mungo, hrachová kaše), tepelně upravená zelenina, syrová zelenina, trochu kysané zeleniny, semínka (sezam, len, slunečnice, gomasio – pražená semínka se solí, výborné dochucovadlo). A těch variant je fakt nespočetný množství. A když dojde inspirace, koukám na internet.

Určitě jsem nenapsala všechno. Klidně piště náměty, dotazy, nesouhlasy a obzory se nám krásně společně rozšíří.

Sdílejte:

Napsat komentář