Vzplanutí na sklonku léta

Většina letních lásek bývá silná a nečekaná. A nečekala jsem to ani já. Člověk by ho mezi ostatníma přehlídl jak krajinu. Ale od chvíle, kdy ke mně poprvý promluvil, už na něj nezapomenu. Má poetické jméno a barvu naděje – KORIANDR. Moje drahá přítelkyně se se mnou na sklonku léta rozdělila o svazeček koriandru, který dostala na trhu od paní vietnamské, čínské či podobné národnosti. A troufám se domnívat, že to byla dozajista kouzelná babička, protože mi svojí bylinou dočista učarovala.

Naprosto pochopím, když se mnou nebudete souhlasit. Lidi se totiž dělí pouze na dvě skupiny. Na ty, co ho nenávidí…
… a ty, co ho milují 🙂
Nepopírám, že ještě zbývá drobná část populace, která koriandr nezná, nebo je jí ukradený (tak jako mně do letošního září), ale tou se tu nebudeme zabývat, protože v jistém smyslu naše pravé lidství začíná právě u koriandru.
A teď, když jsme si vyjasnili jeho důležitost v našich životech, chtěla bych se s vámi podělit o pár vášnivých momentů z kuchyně :-).
Jako první jsem se pustila do polévky Pho.
Receptů najdete na internetu spousty spousty. Já jsem dělala bezmasou a myslím, že by tam nechybělo ani lecjakému masojedovi. Prostě vygooglete jakýkoliv recept a podle chuti si ho upravte. Základem je vývar. Nepospíchejte na něj. Miluju jedno francouzské slovíčko – „mijoter“. Čte se to „mižoté“ a když to slovo vyslovíte, necháte rozpustit na jazyku a zadíváte se do klokotajícího hrnce s pestrým zeleninovým vývarem, v oblasti asi 3 cm nad pupíkem (nevím teda, jak nad vaším, ale u mě asi ty 3 cm, nutno vyzkoušet) ucítíte pravý význam toho slova … Pro začátečníky přikládám překlad z výkladového slovníku (a ani slovo nepřidávám!): Mijoter = vařit, dusit na mírném ohni, kuchtit s radostí a láskou.
Pravou phoovskou chuť vývaru dodá speciální koření. Poměry raději ověřte na internetu nebo dolaďte zkušeností. Ale na 1l vývaru zhruba  3 hvězdičky badyánu, 3-4 tobolky kardamomu, 1 rulička skořice, kousek čerstvého zázvoru, houbičky shiitake (v Country lifu nebo větších řetězcích seženete čerstvé, určitě se vyplatí)
Na talíř naservírujete předem uvařené rýžové nudle, na ně navrstvíte cokoliv zeleného, co vám přijde doma pod ruku a je jedlé. Jarní cibulku, klíčené mungo nebo jiné klíčky, KORIANDR!!! a zalijete vývarem. Pak to sníte a budete do smrti milovat koriandr (možná…).
K mojí smůle můj počítač asi patří k části planety, která koriandr nemusí, a tak z něj po nedávném kolapsu zmizely právě další fotky z vaření s k……… Tak snadno se ale nevzdám. Pokud jste došli až sem, o další dva recepty se s vámi podělím i za cenu možného zatčení ve věci zcizování fotografií na webu. 
… Nepodělím … Právě jsem zjistila, že nemůžu v žádné složce najít ani odkazy na ty výborné recepty, při kterých se sbíhají sliny a … no … budete si prostě muset najít ten svůj NEJ recept s koriandrem. Na rozloučenou vám přidám alespoň pár užitečných odkazů, kde určitě něco najdete!
 Dobrou chuť a nebojte se poddat!!
http://www.yummly.com/recipes/fresh-coriander-vegetarian
http://www.pinterest.com/search/pins/?q=fresh%20coriander%20recipe&term_meta%5B%5D=fresh%7Ctyped&term_meta%5B%5D=coriander%7Ctyped&term_meta%5B%5D=recipe%7Ctyped&remove_refine=coriander%7Ctyped
http://sarkabayerova.blog.idnes.cz/c/329311/Oda-na-koriandr.html                 Dyť to řikám…
http://www.yummly.com/recipes/vietnamese-coriander

.
Sdílejte:

Napsat komentář